Odpovědnost za vady zboží : vztah občanského zákoníku k zákonu o ochraně spotřebitele - Sokol, Tomáš, 1951-
Již od doby své platnosti (od r. 1964) rozlišuje občanský zákoník v odpovědnosti za vady dva druhy vztahů. Jednak mezi občany, kteří individuálně prodávají určitou věc, kteří tak ovšem nečiní "po živnostensku" (nesledují dlouhodobější obchodní záměr), a na straně druhé mezi prodávajícími, kteří jsou to, čemu se dříve říkávalo organizace, nyní podnikatelé. Přísnější a rozsáhlejší odpovědnost za vady konstruoval občanský zákoník vůči podnikatelům, se zřetelným záměrem chránit druhou smluvní stranu, občana, kupujícího. Podrobnější analýzu najdete v článku T. Sokola.