Odpověď mezinárodního práva na hrozbu mezinárodního terorismu - Šturma, Pavel, 1963- (2003)
Terorismus představuje již poměrně starý problém. V dnešní době však opět důrazně vystupuje do popředí. Autor přibližuje čtenářům systém existujících mezinárodních smluv na univerzální i regionální úrovni, což je již tak rozsáhlá materie, že autor se zaměřuje jen na instrumenty univerzální a úmluvu přijatou v rámci rady Evropy. I v nejzávažnějších případech státy (či podobnými subjekty) podporovaného terorismu se zdá možné použít pravidel obecného mezinárodníh práva, zejm. odpovědnostních a sankčních, popř. mechanismů mezinárodního soudnictví. Boj proti terorismu však nesmí být důvodem pro používání jakýchkoli jednostranných opatření, aby nebyla možnost jejich zneužití či nedošlo k porušování lidských práv a základních svobod.
Keywords: mezinárodní právo; mezinárodní smlouvy; mezinárodní terorismus; Politický terorismus; terorismus