Ochrana přírody : územní rozhodování a významné krajinné prvky - Jančářová, Ilona, 1959-
S ochranou významných krajinných prvků, jejichž zvláštní postavení vyplývá z jejich stabilizační a estetické funkce v krajině, souvisejí mnohé problémy. Orgánům ochrany přírody nejsou neznámé, bylo by proto vhodné přistoupit co nejdříve k jejich řešení. Naše právo významným krajinným prvkům poskytuje zvýšenou ochranu. Novela stavebního zákona č. 83/1998 Sb. však toto řešení nepřinesla. Cílem tohoto článku bylo upozornit na některé problémy, se kterými se lze v praxi setkat při realizaci činností zasahujících do významných krajinných prvků.