Ochrana informací - Maštalka, Jiří (2001)
Ke každodennímu životu potřebujeme stále více informací. Je totiž nepopiratelným faktem, že mezi nás a příslušnou osobu nebo věc se stále častěji vkládá jakýsi zprostředkovatelský subjekt. Lidské jednání se pak častěji jeví jako pouhá operace s informacemi, s jejichž pomocí je zobrazována určitá skutečnost. Zprostředkovateli nepochybně svěřujeme mimořádnou a rovněž velmi jednoduše zneužitelnou pravomoc. Právě proto předmětnou činnost nemůže právní řád ponechat bez povšimnutí.
Keywords: informační bezpečnost; information security