Obdoba : (poznámky k analogii v právu) - Eliáš, Karel, 1955-
Tento článek je autorovým příspěvkem k diskuzi nad pojmem analogie v právu. Obecněji zaměřené texty o analogii v poválečné české právnické literatuře zatím postrádáme. Autor zdůrazňuje, že popužití analogie (obdoba) - ať již analogia legis nebo analogia iuris - je jen jedním ze způsobů, jak se vypořádat s "mlčením zákona", tedy případy, kdy zákon něco jasně neupravuje podle potřeb aplikace, nebo pokud se odvolává na použití jiného místa zákona a podobně. Autor závěrem shrnuje, že analogie je dílčím projevem adaptace zákona na aktuální společenskou realitu, tak aby právo vůbec bylo funkční a efektivní. Nelze s ní však spojovat libovůli. Nelze se analogie dovolávat jen pro nedostatečnost vlastní znalosti práva. To už je zas úplně jiný problém.