Obchodní zákoník po jeho tzv. druhé velké (harmonizační) novele - Marek, Karel, 1949-
Při vydání obchodního zákoníku (č. 513/1991 Sb.) se očekávalo, že tato právní úprava bude pro svoji komplexnost a svoji obsahovou blízkost zahraničním právním řádům přehledná i pro subjekty zahraniční. Sázelo se na množství dispozitivních ustanovení a značnou individuální smluvní volnost. Poslední novelizace se naopak zaměřila na posílení ochrany věřitelů v obchodním styku, menšinových akcionářů, společníků kapitálových společností a podobně a postavení těchto vztahů na standardní evropskou úroveň - jde tedy o naplnění závazků ČR z Evropské dohody o přidružení mezi ČR a ES a z příslušných Směrnic ES tak, aby bylo české právo obchodních společností plně slučitelné s právní úpravou platnou v ES.