Novela zákona o ochraně osobních údajů - Mates, Pavel, 1947-
V zákonodárství České republiky není nijak vzácný případ, kdy novela stíhá přijetí původního textu zákona více či méně velmi těsně. To je i případ zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů (vstoupil v platnost 1. 6. 2000) a jeho novel (první byla provedena ještě v r. 2000, druhá, rozsáhlejší k 31. 5. 2001). Současnou podobu právní úpravy ochrany osobních údajů přibližuje autor ve svém článku.