Nové jevy a trendy v televizní reklamě - Fučík, Jan
Televizní reklama je v ČR upravena především zákonem č. 468/1991 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, ve znění pozdějších předpisů a zákonem č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Právní úprava sleduje linii kompatibility s právem Evropské unie. V rámci EU je právní úprava televizní reklamy do značné míry sjednocena příslušnou evropskou Směrnicí o televizi bez hranic (směrnice č. 89/552/EEC, ve znění směrnice č. 97/36/EC). Komunitární úprava se promítá do právní úpravy jednotlivých členských států, přičemž ty si mohou stanovit pravidla přísnější, ale ta se pak mohou týkat jen provozovatele vysílání na území příslušného státu. Více o vysílání televizní reklamy si přečtete v tomto příspěvku.