Některé problémy budování právního státu v České republice - Ševčík, Vlastimil, 1927-2002
Výstavba právního státu v podmínkách všeobecné transformace společnosti není jen věcí zákonodárců a těch, kteří ji ex professo ovlivňují, ale předpokládá co nejširší srozumění těch, kteří ve státě žijí a pro něž je právní stát ve všech jeho funkcích vytvářen jako ústavní záruka spravedlivých životních podmínek. Přečtěte si tuto zajímavou stať V. Ševčíka, který v závěru svého rozboru této otázky dospívá k závěru, že klasické pojetí práva bude patrně stále více zatlačováno technickými a technizujícími předpisy, které již svou podstatou a zaměřením se sníženým humanitním obsahem budou ovlivňovat náhledy na hodnouty, na nichž klasické právo spočívá.