Motivační stimuly : zvýšit mzdu, nebo dát stravenky? - Duda, Jiří, 1971-
Při vytváření systému zaměstnaneckých výhod je samozřejmě důležité porovnání finanční výhodnosti toho či onoho motivačního faktoru. Pro zaměstnavatele i zaměstnance je například výhodnější používání stravenek oproti běžnému zvyšování mezd zaměstnancům. Zaměstnavatel má nižší náklady a zaměstnanec vyšší mzdu.