Moderní systémy řízení a hodnocení výkonnosti - Urban, Jan, 1953-
Jedním z nejdůležitějších trendů řízení lidských zdrojů posledních let je posílení strategických prvků personálního řízení, především jeho úlohy při zvyšování výkonnosti organizace. Nejvýrazněji se tento trend odráží v rozvoji systémů řízení a hodnocení výkonnosti zaměstnanců, spojující proces strategického řízení organizace s hlavními nástroji personálního řízení. Autor přibližuje uvedenou problematiku čtenářům.