Mezinárodní obchod, rozvoj a ochrana životního prostředí - Šturma, Pavel, 1963-
Tato stať je věnována problematice vztahu mezi životním prostředím a obchodem. Ta je v popředí zájmu od počátku 90. let 20. století. Tento vztah úzce souvisí s procesem globalizace, charakterizovaným vznikem propojeného celosvětového trhu a globálního pohybu zboží a kapitálu. Globalizace sama však všechny problémy neřeší. Spíše je posunuje na vyšší, globální úroveň. Do této kategie patří i problémy poškozování životního prostředí. Tento svět tudíž vyžaduje i globální pravidla pro účinný globalizovaný dohled.