Mezinárodní měnový fond : jako černá ovce - Rušavá, Alena
MMF je kritizován nejen za své finanční intervence v zemích postižených finančními krizemi, ale i za otázku "morálního hazardu". Ten, kdo podstupuje riziko by měl také nést případné následky svých rozhodnutí. Morální hazard nastává, není-li tento princip uplatňován a vláda absorbuje ztráty z rizikového jednání, zatímco případné zisky zůstávají soukromé. MMF toto ještě zhoršuje svými nízko úročenými úvěry vládám, neboť jím poskytnuté prostředky jsou užívány k absorpci ztrát nesolventních domácích bank a jejich dlužníků, které by jinak utrpěli.