Měnové kurzy a zahraniční obchod - příklad Japonska a USA - Jaroš, Jiří
Autor této studie polemizuje s často uváděným tvrzením, že slabší měna automaticky zlepšuje bilanci běžného účtu. Konstatuje, že pro otevřenou ekonomiku nelze reakci běžného účtu na změnu nominálního měnového kurzu předem určit. Studie ukazuje, že tuto nesprávnou interpretaci tzv. elasticitního přístupu k bilanci běžného účtu často nevhodně používají američtí politici ve své snaze vytlačit kurz jenu (JPY) vzhůru.