Měnová politika ECB : funkce, cíle, rizika - Zahradník, Petr, 1965-
Osvojením a spuštěním jednotné měny euro v 11 z 15 členských států EU vstoupila 1. ledna 1999 Evropa do nové éry svého ekonomického vývoje. V průběhu období 1995 - 1997 došlo k vytříbení názorů na obsah instrumentária Evropské centrální banky a na její smysl a cíl. Stabilita EMU představuje vrcholnou prioritu Eurosystému, tvořenému Evropskou centrální bankou (ECB - založena 1. 7. 1998) a národními centrálními bankami 11 členských zemí eurozóny. Hlavním cílem Výkonného výboru ECB je provádění jednotné měnové politiky v souladu s pravidly a rozhodnutími formulovanými Řídící radou ECB.