Malé vesnice Českomoravské vysočiny - jejich vývoj a problémy : svazky obcí řešením? - Musil, Josef (1997)
Analytický materiál, rozebírající strukturu osídlení na Českomoravské vysočině. Autor uvádí počty obyvatel v obcích v této oblasti ČR - velký je tu počet malých obcí (do 200, 400 a 900 obyvatel), konstatuje klesající počty obyvatel v těchto obcích, zmiňuje se o problému zaměstnanosti a jako určité zlepšení stavu a ochranu před vylidňováním uvádí cílevědomé vytváření svazků těchto malých obcí.
Keywords: spolupráce obcí; malé obce; obyvatelstvo; demografie; cooperation of municipalities; small municipalities; population; demography; Českomoravská vrchovina (Česko); Českomoravská vrchovina Mountains (Czechia)