Lidské zdroje : nejdůležitější je motivace - Gordon-Smith, Rostya, 1949-; Grund, Jiří (2002)
Když lidé odcházejí z firmy, obyčejně opouštějí tým lidí, se kterými nechtějí pracovat, nikoli firmu, říká Rostya Gordon-Smith, odbornice na lidské zdroje. Dobrý vedoucí pak musí umět využívat "tři R", tedy Responsibility (zodpovědnost)-Recognition (rozeznání)-Reward (odměňování) a navíc musí mít vysokou emoční inteligenci - schopnost si uvědomit, ovládat a řídit pocity vlastní a pocity druhých lidí, schopnost naslouchat, komunikovat.
Keywords: personální management; lidský kapitál; pracovní motivace; management; personnel management; human capital; employee motivation; management