Leasingové smlouvy v Evropě : srovnání právních úprav - Matonohová, Irena
Ze soukromoprávní podstaty leasingové operace vycházejí stejně jako ČR i Francie, Itálie, Švýcarsko a Portugalsko. Tyto země uznávají, že leasingový pronajímatel zůstává vlastníkem předmětu leasingu po celou dobu trvání leasingové operace. Odlišnou úpravu si osvojilo Německo a Rakousko přijetím teorie "ekonomického vlastnictví". K unifikaci či harmonizaci příslušných předpisů zatím nedošlo, což vyvolává nerovnosti v podmínkách leasingového podnikání v různých zemích, kde jsou využívány k mezinárodnímu leasingu.