Křemíková ekonomika - Jirásek, Jaroslav, 1926-
Záměrné svazování inovačních sil se nyní stalo jedním z všeobecných hybných motorů "nové ekonomiky". Právě proto, jak připomíná Křemíkové údolí, se tato její sekce občas nazývá křemíková ekonomika (silicon economics). Její základní pravidlo zní: varujte se izolace, rozvíjejte se v síti! Tak jako ve vědě a technice pokrok nejčastěji nastává v tzv. hraničních oborech (místech styku různých oborů), tak také v podnikání dochází k vynikajícím výsledkům v pestrých aglomeracích, jakými jsou např. vědeckotechnické parky. J. Jirásek o současných trendech ve světové ekonomice.