Ke koncepci rekodifikace trestního práva hmotného - Šámal, Pavel, 1953-
Nová kodifikace trestního práva hmotného a procesního v ČR vychází ze zhodnocení účinnosti dosavadních základních předpisů v trestněprávní oblasti, přihlíží k vývoji právní teorie a praxe zejména v evropských zemích s rozvinutým demokratickým systémem, reflektuje změny v ostatních právních oblastech, a je zaměřena na vytvoření co nejvhodnějšího systému ochrany společnosti a jednotlivců před kriminalitou a jejími novými formami. Zajišťuje plnění všech závazků v trestněprávní oblasti, které vyplývají pro ČR z mezinárodních konvencí a dohod a vyjadřuje soulad vnitrostátní právní úpravy s normami komunitárního práva EU. Článek obou autorů přibližuje koncepci této nové kodifikace.