K příčinám měnových krizí - empirie a teorie - Helísek, Mojmír, 1958-2021
Měnové krize obvykle znamenají výraznou devalvaci měnového kurzu, případně i změnu kurzového režimu. Z řady publikovaných empirických analýz vyplývá, že tyto krize jsou důsledkem nepříznivého vývoje běžného účtu platební bilance postižených zemí, závislosti na přílivu zahraničního kapitálu a zranitelného bankovního sektoru, což při náhlé ztrátě důvěry zahraničních finančních investorů vede k odlivu kapitálu a znehodnocení kurzu dané měny. Vysledování příčin měnových krizí vytváří předpoklady pro zkoumání dalšího aspektu těchto krizí, a to jejich předvídání a předcházení jim.