K problematice zvýšení role norem v motivaci lidského chování - Neumann, Jan, 1925-2003
Autor v této obsáhlé stati podává pohled na svět norem, jeho genezi a funkci v oblasti motivace lidského chování. Zdůrazňuje, že má-li se norma stát motivátorem, musí být zvnitřněna v procesu socializace, jímž zvláště nedospělec "vrůstá" do lidské společnosti - ať již internalizací za pomoci hlavních činitelů (rodiny, školy, skupiny vrstevníků, profese, přátel apod.), či aktuálně ověřovanými technikami "prožitkové výuky etiky" podle Olivara či systému manželů Eyrových.