K problematice věcných břemen - Pěcha, František
Autor shrnuje pojetí institutu věcného břemene (služebnosti) v české právní úpravě dané občanským právem, a to od období platnosti převzatého obecného občanského zákoníku z r. 1811 (platil do konce roku 1950), přes období 1951 - 1964, období 1964 - 1983 (platnost občanského zákoníku č. 40/1964 Sb.), období 1983 - 1991 a období od r. 1992 (účinnost velké novely občanského zákoníku - zákona č. 509/1991 Sb.).