K problematice trestných činů hospodářských a z nich zejména daňových (dokončení) - Růžička, Miroslav, 1958-
Daňové trestné činy nejsou v České republice - oproti zahraničním právním úpravám - předmětem zvláštních hlav či oddílů zvláštní části trestních kodexů. Přesto mají nepochybný význam, protože jejich výskyt není vůbec zanedbatelný. V České republice působí v tomto směru problémy procesní úprava, protože není dostatečně provázána úprava obsažená v trestním řádu a ve zvláštních zákonech, vymezujících různě definovanou povinnost mlčenlivosti.