K postavení a významu institucionální ekonomie z pohledu transformující se ekonomiky - Nezval, Pavel, 1948-
Dosavadní vývoj ekonomiky ČR ukazuje, že se naše ekonomika chová jako ekonomiky tržní, avšak je málo výkonná. Úroveň institucí nevyvolá cyklus, ani před ním nechrání, ale podvazuje výkonnost ekonomiky tím, že vyvolává vysoké transakční náklady a znesnadňuje odchod nevýkonných subjektů z ekonomiky. Pro ekonomii však představuje stávající vývoj v transformujících se ekonomikách jedinečnou materii k výzkumu a hledání nových doktrín.