Islámské bankovnictví. - Vejmelka, Antonín
Rychlý růst národního i privátního bohatství zemí Blízkého a Středního východu v posledních dvaceti letech se určitou měrou spolupodílí na renesanci a nárůstu vlivu islámu v různých částech světa. To vyvolává silný tlak na vytvoření systému financování a bankovnictví, který by umožnil muslimům používat jejich bohatství způsobem, jenž odpovídá jejich víře. Obchod vždy byl a zůstává srdcem islámu a jakákoliv forma legitimního příjmu je přijatelná. Hlavní zásady islámského financování a bankovnictví shrnuje zákon známý jako "šaríja".