Interpretace práva a otázky překlenování tzv. mezer v soukromém právu - Kubištová, Jana
Autorka se ve své stati snaží doložit, že v našem právu existují reálně určité mezery, ovšem současně zdůrazňuje to, že naše zákonodárství stanoví i postupy, jak tyto mezery překlenout, resp. jak má soudce v těchto případech rozhodnout. Dospívá k závěru, že přímo při aplikaci práva per analogiam iuris soudce postupuje tak, že posoudí případ z metaprávních hledisek a tudíž nejedná se pouze o dotváření práva, ale jedná se o soudcovskou tvorbu práva.