Internet : svobodný přístup k informacím - Mates, Pavel, 1947-
Internet je fenoménem, který se stal přímo symbolem svobodného přístupu k informacím. Jeho prostřednictvím lze šířit a současně získávat prakticky libovolné informace. Autoři se v článku věnují přiblížení zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, který začne platit od 1. ledna 2000. Tento zákon již výslovně stanoví, že povinné subjekty (zejm. veřejné instituce) musejí zveřejňovat určený okruh údajů mimo jiné i způsobem, který umožňuje tzv. dálkový přístup k informacím neomezenému okruhu žadatelů pomocí telekomunikačních zařízení, mezi kterými výslovně uvádí také internet.