Institut zajištění závazků v českém právním řádu - Škorpil, Michael P.
Český právní řád umožňuje pro zajištění pohledávky využít poměrně široké spektrum instrumentů, které mají své zakotvení jednak v Občanském zákoníku (zák. č. 40/1964 Sb., ve znění pozdějších právních předpisů), jednak v Obchodním zákoníku (zák. č. 513/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů). Tento článek podává přehled těchto instrumentů a jejich stručnou charakteristiku.