Hospodářské cykly, nová klasická makroekonomie a možnosti stabilizační politiky - Macháček, Martin, 1973-
Problematika hospodářských (ekonomických) cyklů jako opakovaně pozorovaných výkyvů ekonomických veličin přitahuje pozornost ekonomů po desetiletí. Autor rozebírá toto téma z úhlu pohledu nové klasické makroekonomie (NKM) a testuje několik makroekonomických modelů. Konstatuje, že moderní neoklasická teorie cyklů prošla sice intenzivními přeměnami, ale i dnes -po téměř 30-ti letech od svého vzniku a přesto, že i nadále panují kontroverze v odpovědích na otázky po původech hospodářských cyklů - zůstává vlivným proudem ekonomického myšlení v oblasti realizace hospodářské politiky.