Holistický přístup k řízení firem - Růžička, Marek
V poslední době sílí tendence k popsání a pochopení podniku jako jednotného sociálně-ekonomického systému a k vytváření odpovídajících způsobů řízení. V obecné rovině spočívá systémový přístup v komplexním chápání jevů a v postižení všech vnitřních a vnějších souvislostí daného problému. Základem systémového myšlení je holismus.