Heslo na přežití : udržet podíl na trhu
Hlavní argument odpůrců módních fúzí zní: malé hospodářské jednotky jsou snadněji ovladatelné/pružnější a lépe uspokojují přání zákazníků. F. Malik, ředitel Manažerského centra v St. Gallen, vyvrací tuto tezi a uvádí deset důvodů, proč je dnes hlavním strategickým cílem korporací ekonomie velkého měřítka (economy of scale) a zvyšování podílů na trhu. Má to však řadu záludností.