Globální kapitalismus. - Soros, George, 1930-
Mnohé z ideologií se v praxi natolik zdiskreditovaly, že jejich návrat na výsluní se zdál v určité době velice nepravděpodobný. Přesto k němu nakonec došlo. Ideologie opírající se o nezlomnou víru ve fungování tržních mechanismů (laissez-faire, lépe řečeno spíše "tržní fundamentalismus") je toho příkladem. Globální kapitalistický systém je totiž podporován ideologií zakořeněnou právě v teorii dokonalé konkurence.