Fiscal decentralization in Czech republic building fiscal capacities - Jahoda, Robert
Článek popisuje vývoj fiskální decentralizace v České republice od roku 1993 až do současnosti. Zaměřuje se na nejnižší stupeň veřejné správy (obce) a na změny, které u nich nastaly po reformě veřejné správy. Diskutován je objem finančních zdrojů, jejich struktura a užití. Zvláštní pozornost je věnována vlastním příjmům obcí a možnostem jejich zvyšování. Na závěr autoři doporučují konkrétní změny alokace příjmů obcím, čímž by se zvýšilo autonomní rozhodování obecních zastupitelstev.