Finanční liberalizace a finanční represe v bývalých socialistických ekonomikách - Denizer, Cevdet
Tato stať prezentuje analýzu vzájemných vztahů politiky a finanční represe v tranzitivních ekonomikách. Autoři zkoumali některé předběžné důkazy teze, že při existenci příliš vysokých nákladů na přímé zdanění uvalí vlády na domácí finanční trhy daně implicitní. Takové tvrzení nebylo však plně potvrzeno daty. Autoři ukázali, že v důsledku unikátních vlastností původního socialistického finančního systému má rámec veřejných financí v postkomunistických ekonomikách pouze omezenou aplikovatelnost. Finanční represe v tranzitivních ekonomikách plní zvláštní funkci určitého mechanismu zpevňujícího vztahy mezi bankami a podniky.