Evropská úmluva o státním občanství a zákon č. 40/1993 Sb., o nabývání a pozbývání státního občanství České republiky - Henych, Václav, 1950- (2000)
Obsáhlá stať, která se zabývá právním institutem státního občanství. Po dlouhou dobu nebyl tento institut upraven mezinárodními smlouvami, poněvadž se vycházelo z toho, že jde o problematiku ve výlučné působnosti jednotlivých států. Rada Evropy se zaměřila na vypracování komplexnějšího řešení této otázky a po více než 40 letech byla zpracována a přijata studie, která měla vytvořit podmínky pro vznik komplexní úmluvy týkající se státního občanství. V této stati se veřejnost může seznámit s textem výsledné Evropské úmluvy o státním občanství, přijaté Výborem ministrů v r. 1997 a téhož roku připravené k podpisu. ČR vyslovila souhlas s podpisem této úmluvy v roce 1999.
Keywords: Rada Evropy; mezinárodní smlouvy; státní občanství; evropské právo; international treaties; citizenship; European law; Česko; Czechia