Ekonomická transformace a zahraniční kapitál - Březinová, Olga, 1954-
Autorky této statě se zabývají otázkou přímých zahraničních investic a jejich vlivem na transformaci české ekonomiky v souvislosti s globalizací světové ekonomiky. Konstatují, že hlavními motivy pro příliv PZI je hledání nových trhů, umisťování aktiv do oblastí, kde bude zajištěna vyšší efektivnost a speciální přínosy v podobě nízkých pracovních, energetických a dopravních nákladů.