Ekonomická teorie aliancí - Šefčík, Vladimír, 1946-
Ekonomické zabezpečování soudobé obrany má dnes výrazně koaliční charakter a uskutečňuje se v podmínkách složitých ekonomických vztahů. Koaliční bezpečnost je pak charakterizována (Olson a Zeckhauser, "An Economic Theory of Alliances", The Review of Economic Statistic, 48, 1966) jako čistý veřejný statek. Výdaje na obranu v rámci NATO se však velmi liší: evropské státy vynakládají asi jen 60 % toho, Spojené státy. Další související údaje najdete v tomto článku.