Efektivnost práce s lidským potenciálem - Blašková, Martina
Funkční systém řízení lidských zdrojů by měl umožňovat též zkoumání finanční a nefinanční náročnosti a návratnosti v této oblasti. Sledování a hodnocení efektivnosti personálních procesů je však velmi náročné, neboť ne všechny činnosti lze kvantifikovat, porovnávat s trendy či podrobit expertním odhadům a průzkumům názorů manažerů a zaměstnanců. Přesto je možné provést hodnocení efektivnosti v určitých oblastech personální práce a vyjádřit jejich náklady a přínosy. Určité vodítko k tomu poskytuje tento článek.