Diskuse : důchodový systém : hledání přijatelného kompromisu - Kreidl, Vladimír
V tzv. průběžném systému důchodového zabezpečení závisí výše penzí významným způsobem na poměru důchodci/plátci a na příspěvkové sazbě. S každým novým důchodcem se naznačený poměr zhoršuje hned dvakrát: jeden důchodce přibývá a zároveň ubývá jeden plátce.