Centrální banky - fenomén, nebo obětní beránek? - Schneider, Ondřej, 1964-
Zdá se, že devadesátá léta tohoto století patřila centrálním bankám. Žádná jiná instituce nazískala v této dekádě takový vliv na ekonomiku - v řadě zemí byly vlády odsunuty na druhé místo a centrální banky rozhodujícím způsobem ovlivňovaly hospodářství. V Evropě to byla např. německá Bundesbank, kdo rozhodoval o kurzu německé marky, a tedy i ostatních evropských měn, v Americe to byl Federální rezervní systém, na koho byly upřeny oči všech investorů a všech domácností při rozhodování o tom, kam směřovat své úspory či výdaje. Přesto si centrální bynky podržely závoj tajemnosti a neprůhlenosti.