Aplikace zákona o svobodném přístupu k informacím - Špalek, Jiří, 1973 duben 11.-
Od počátku roku 2000 začal platit v ČR nový zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Najdeme zde poprvé např. vymezení vztahu veřejné správy a internetu. Jedná se o téměř jedinou právní normu, která reálně počítá s existencí tohoto média a která jej navíc i využívá. Exlicite se např. v § 3 hovoří o tom, že "možností dálkového přístupu pro účel tohoto zákona je přístup k informaci neomezeného okruhu žadatelů pomocí telekomunikačního zařízení (například prostřednictvím sítě Internet). Autor přibližuje tuto právní normu a zvláště se zmiňuje o zveřejnění rozpočtu okresních úřadů a ostatních informacích poskytovaných úřady.