Analogie jako právní institut a jako způsob usuzování : několik poznámek k analogii v právu (nejen) správním - Hajn, Petr, 1935-
Autor, odborník na obchodní právo a speciálně na právo hospodářské soutěže, zde přispívá do diskuze o analogii v právu, která jakožto právní institut přispívá k vykrývání mezer v právu. Zaměřuje se na přípustnost analogie v právu správním (a obecněji v právu veřejném). Na rozdíl od práva soukromého, kde se o použití analogie nepochybuje, v právu veřejném a správním zvláště, se o tom pochybuje. Autor tedy zvažuje dva principiálně různé přístupy k jejímu použití při interpretaci právní normy: soukromoprávní a veřejnoprávní přístup. Svoje odborné zamyšlení doplňuje i o zamyšlení nad použitím analogie v případech tzv. generální klauzule (demonstrativní výčty uvozené slovem "zejména") v právních ustanoveních.