Zdaňování úspor v Evropské unii - Houžvička, Josef (2000)
Rada ministrů financí a hospodářství (ECOFIN) uspořádala před časem širokou diskusi na základě materiálu Evropské komise nazvaného "Balík opatření k potlačení škodlivé daňové soutěže v Evropské unii". Tato debata měla za cíl napomoci dosáhnout určitých cílů, jako je snížení stávajícího pokřivení na jednotném trhu, aby se zabránilo přílišným ztrátám na zdanitelném příjmu a aby daňová úprava podporovala vyšší zaměstnanost. Mezi jinými zde byla vyzvednuta i oblast zdaňování příjmů z úspor, zdanění obchodních operací a sjednocení daní z přeshraničních úvěrů a licenčních poplatků placených mezi společnostmi Evropského společenství.
Keywords: Evropská unie; daňová politika; úspory; evropské právo; tax policy; saving and investment; European law