Švédské referendum o EU : proč tolik rozčarování? - Dürr, Jakub, 1976-2023
Autoři se pokoušejí analyzovat a zhodnotit hlavní faktory, které způsobily, že se ve Švédsku nejvíce ze zemí čtvrtého rozšíření EU (Rakousko, Švédsko, Finsko) vyskytl tzv. fenomén rozčarování z členství. Všímají si postojů švédské veřejnosti k EU, komunikační a informační strategie kampaně ke vstupu do EU, argumentů zastánců a odpůrců členství, průběhu a výsledků referenda o členství v EU a reakcí občanů po vstupu do Evropské unie.