Proč se vynořují kaliningradské otázky? - Lopata, Raimundas, 1965-
Autor se věnuje politické situaci a politickým problémům Kaliningradské oblasti, což je nejzápadnější část Ruské federace. Hlavní problémy jsou tranzit, vízový režim, energetický sektor a rybolov. Kaliningrad značně zaostává za ostatními částmi Ruska a to v trhu, přílišné byrokracii, zemědělství a ekonomice. Ruská federace proto přijala program sociálně-ekonomického rozvoje této oblasti.