Právní principy a některé jiné věci - Telec, Ivo, 1959-
Právní termíny jsou kvintesencí společensko-právního řádu. Jsou jádrem věci. Pomíjení právních principů nebo dokonce jejich neznalost může přispívat k přepjatému právnickému formalismu, který se projevuje například i lpěním na pouhé liteře předpisu, vytržené ze souvislostí, z podstaty a smyslu práva. Mohlo by být i projevem mocenské svévole. Právní principy mohou být symbolickým a alespoň částečným racionálně pojmovým vyjádřením práva přirozeného. Autor Vám tuto problematiku vysvětlí blíže.