Poslední vývoj právní úpravy zákazu diskriminace v pracovněprávních vztazích - Matyášek, Patrik, 1969- (2001)
Tato stať je věnována poslední a dosud nejvýznamnější novele českého zákoníku práce. Zabývá se změnami, které se nově uplatňují - i v souladu s potřebou harmonizace pracovněprávních předpisů s příslušnými směrnicemi ES - především zákazem zneužití práv (zákaz šikanování, "harassment"), zákazem sexuálního obtěžování ("sexual harassment"), zákazem viktimizace (pronásledování) a dalšími formami diskriminace pracovníků i uchazečů o zaměstnání.
Keywords: pracovní právo; diskriminace; sexuální diskriminace; pracovněprávní vztahy; sexuální chování; odměňování; labor laws and legislation; discrimination; sex discrimination; labor-law relations; sexual behavior; compensation; Česko; Czechia