Ombudsman v demokratickém státě : občanská kontrola výkonné moci - Vaníček, Jiří, 1973-
Jedním ze základních principů demokratického státu je kontrola státních orgánů, především kontrola moci výkonné. Kontrolují nejen státní orgány (parlament, soudy, nejvyšší účetní dvory apod.), ale i občané se mohou do určité míry na kontrole výkonné moci podílet buď kolektivně (nezávislé komise, výbory, občanská sdružení, apod.) nebo individuálně. Relativně novou institucí, která se rozšířila zvláště v 60. a 70. letech je ombudsman - ochránce veřejných práv, ochránce spravedlnosti. O této - nyní často diskutované - instituci pojednává autor tohoto příspěvku.