K těžišti výkladu směrnic ES při jejich transpozici - Král, Richard, 1963-
Směrnice jsou podle článku 249 Smlouvy ES (Smlouva o založení Evropského společenství) specifickým komunitárním právním aktem, který zavazuje pouze členské státy EU, a to pouze co do výsledku, kterého má být směrnicí dosaženo, s tím ovšem, že je ponecháno na členských státech, jakými formami a metodami tohoto výsledku dosáhnou. V této souvislosti autor rozebírá problematiku výkladu směrnic ES a jejich transpozice (převedení) do právního řádu členského státu. Zdůrazňuje potřebnost tzv. "náležitého výkladu" směrnic.